News România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, până pe locul 73 din 189 de ţări, fiind devansată de ţări ca Rwanda (locul 32), Peru (42) sau Kazakhstan (50).
Din perspectiva taxelor care se plătesc în România şi a stresului pe care îl presupune achitarea tuturor impozitelor şi taxelor dintr-un an, România se află mult jos în clasament, pe locul 134. Timpul necesar pentru a-ţi plăti taxele în România este incredibil de mare: 200 de ore. O altă cifră şocantă este numărul de plăţi care trebuie făcut pentru a scăpa de toate datoriile la stat: 39 de operaţiuni diferite! Taxele înghit 42,9% din profitul firmelor.
Spre comparaţie, în Rwanda firmele au de plătit doar 17 taxe şi timpul de plată este la jumătatea celui din România. De asemenea, România ocupă ultima poziţie în Uniunea Europeană în privinţa soluţionării situaţiilor de insolvenţă, criteriu care plasează mediul de afaceri autohton pe locul 99 în lume. Investitorii pot spera să recupereze în medie 30% din creanţele unei firme ajunse în insolvenţă, cel mai redus nivel din UE. Procedurile durează în medie 3,3 ani.
Mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Slovenia (33), Cipru (39), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) şi chiar Belarus (63), potrivit topului "Doing Business 2014" publicat marţi de Banca Mondială. România este vecină în top cu ţări ca Grecia (locul 72) sau Cehia (75) şi este urmată de Republica Moldova (78), Croaţia (89) sau Rusia (92).
Germania, cea mai mare economie europeană, este pe locul 21 la nivel mondial, iar Danemarca este poziţionată pe prima poziţie în UE şi pe locul 5 în lume. România ocupă cele mai proaste poziţii din UE în funcţie de mai multe criterii. România este pe poziţia 174 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitat