Compania de Apă încurajează agricultorii arădeni să folosească ca îngrăşământ, nămolul provenit din epurarea apelor uzate menajere. Aradul este printre primele judeţe din ţară care promovează fertilizarea pământului cu nămol, îngrăşământ de care agricultorii pot beneficia gratuit. Nămolul rezultat din epurare a fost deja folosit cu succes în Arad, experienţa agricultorului care a încheiat un acord de colaborare cu Compania de Apă fiind prezentată ieri, în cadrul unei dezbateri.
Reprezentanţii Companiei de Apă şi cei care se ocupă de derularea Masterplanului pe apă – canal, experţi de mediu şi agricultori au participat ieri, la o dezbatere pe tema valorificării nămolului provenit din epurare. Trebuie menţionat că nămolul din staţiile de epurare este rezultat în urma derulării proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţ“, unul dintre cele mai mari proiecte derulate la nivel de Arad, în valoare de peste 577 de milioane de lei şi cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu“. În cifre, proiectul înseamnă reabilitarea şi extinderea a zeci de kilometri de reţele de alimentare cu apă, extinderea cu 332 de kilometri a reţelei de canalizare, construirea a şapte staţii de epurare a apelor uzate, a 42 de staţii de pompare a acestora şi investiţiile nu se încheie aici.
La nivel de ţară, Aradul este printre judeţele cu potenţial ridicat de valorificare a nămolului, iar Compania de Apă este printre primii operatori care duc o politică de promovare a folosirii acestuia în agricultură, aceasta participând la elaborarea de strategii în acest sens. Cantitatea medie zilnică anuală de nămol rezultată la nivel de Arad este de 20 de tone. În cazul în care, nămolul nu este folosit pentru fertilizare, operatorul trece la eliminarea acestuia în depozite, ori prin incinerare.
Culturi mai bune,