Pensiile vor fi toate indexate cu 3,75%, iar bugetarii cu salarii mici vor primi ceva în plus la leafă în 2014. Nu se va da, în schimb, nici anul viitor 6% din PIB Educaţiei şi nici nu vor creşte alocaţiile pentru copii, iar mult discutata reducere a CAS va fi şi ea, cel mai probabil, uitată. Ceva, ceva s-ar putea întâmpla în bine tot sub forma unor măsuri sociale, prefigurându-se aşadar un an electoral 2014 cu o puternică amprentă social-democrată.
În prima instanţă, premierul Victor Ponta a anunţat că vor fi indexate în 2014 doar pensiile şi salariile mici. Ulterior, şeful Executivului a revenit şi a precizat că a comis o eroare, în sensul că pensiile vor avea un alt tratament decât salariile bugetarilor: vor fi toate mărite cu 3,75%. Din explicaţiile premierului a rezultat însă o altă idee interesantă: obligaţia indexării pensiilor mari derivă dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, dar Guvernul nu exclude modificarea Legii pensiilor astfel încât să aibă posibilitatea majorării diferenţiate. „Conform deciziilor Curţii Constituţionale, pensia fiind bazată pe contribuţii, în momentul în care indexezi punctul de pensii, îl indexezi pentru toată lumea. Dacă vrem să schimbăm acest sistem, trebuie să schimbăm Legea pensiilor. Ori, nu este timp acum, până la noul buget, să mai schimbam Legea pensiilor ca să putem mări diferenţiat“, a explicat premierul Ponta la un post de televiziune.
Cât despre salariile bugetarilor, există două variante pentru 2014: fie va fi majorat salariul minim, fie vor fi ţintite doar anumite categorii de angajaţi la stat (rezidenţii, profesorii debutanţi sau, generic, bugetarii cu salariul până la un anumit nivel). Oricum ar fi, fondurile trebuie să se încadreze în circa 3% din anvelopa salarială.
În prezent, salariul minim este de 800 lei. Prin luna iulie 2013 (adică, înainte de a şti că încasările la buget sunt mult mai mi