Delta Dunării se află pe lista zonelor care vor primi certificate ca destinaţii ecoturistice, după Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni care sunt primele vizate.
Potrivit declaraţiei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, România este una ditre primele ţări europene care va folosi acest sistem de clasare a destinaţiilor turistice.
„România este printre primele ţări, dacă nu prima ţară din Uniunea Europeană, care a implementat sistemul de certificate a destinaţiilor ecoturistice. Este un parteneriat făcut de noi, ca Autoritate naţională de turism, împreună cu mediul privat, cu asociaţia pentru ecoturism din România, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinaţiilor ecoturistice. În prezent, avem în lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinaţii ecoturistice, iar alte şase sunt în analiză”, a spus Filipescu, citat de Mediafax.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism a mai spus Delta Dunării ar putea primi un astfel de certificate pentru destinaţia Crişan – Mila 23.
„Problema este că cei care aplică pentru aceste destinaţii eco trebuie să facă un parteneriat inclusiv la nivel local, inclusiv cu societăţile care se ocupă de deşeuri şi mai durează puţin. Deja avem oamenii pe teren, sunt echipe mixte care se duc şi fac certificarea acestor zone. Criteriile în funcţie de care o zonă este certificată ca destinaţie ecoturistică sunt numeroase şi fac referire la aspecte cum ar fi: utilizarea parţială de diverse surse de energie alternativă, managementul deşeurilor în zona respectivă, conservarea mediului”, a mai spus Filipescu.
Una dintre motivaţiile pentru care în România sunt propuse astfel de zone ecoturistice este atracţia turiştilor străini pentru astfel de destinaţii.
„La nivel european vorbim de o creştere a gradului de urbanizare, foarte multă lume tră