Apelurile false perturbă activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.
În cel de-al treilea treimestru al anului 2013, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au fost alertate la 2.249 evenimente, printre care stingerea de incendii (98 cazuri), cazuri de urgenţă asistate de echipajele de descarcerare, prim ajutor şi terapie intensivă mobilă SMURD (1.772 situaţii), misiuni pentru salvări de animale, dar şi diferite alte situaţii de urgenţă.
Nu de fiecare dată este necesară intervenţia echipajelor. În perioada indicată, au existat 76 de deplasări fără activitate, în care echipajele care au ajuns la locul evenimentului nu au fost nevoite să acţioneze, întrucât evenimentul a fost rezolvat de către alte autorităţi în domeniu sau alte persoane, sau pacienţii au refuzat primul ajutor calificat sau asistenţa medicală de urgenţă.
Pe lângă cazurile serioase, pentru care intervenţia echipajelor este crucială, mai există şi situaţiile în care diferiţi cetăţeni fără simţ de răspundere pun pe drumuri degeaba angajaţii de la ISU. În perioada indicată au fost înregistrate 38 de cazuri în care echipajele au fost alertate, dar au fost rechemate la unitate, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora, dar şi 33 alarme false, în care echipajul a ajuns la adresa indicată şi a constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu există.
Căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, aminteşte că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 de lei.
Apelurile false perturbă activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.
În cel de-al treilea treimestru al anului 2013, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au fost alertate la