Nici 15% dintre fermierii care aveau obligaţia să plătească, până la 25 octombrie, prima tranşă din impozitul pe veniturile din agricultură nu s-au achitat de sarcină, estimează sindicatele.
Obligaţia achitării primei tranşe din impozitul pe veniturile din agricultură n-a fost percepută chiar aşa, ca o obligaţie, doar 10 – 15% dintre contribuabilii care au astfel de datorii plătind până la 25 octombrie. Estimarea a fost făcută de liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, care a mai declarat că de fapt toată lumea aşteaptă fie o amânare la plată, fie anularea acestei obligaţii.
„Majoritatea acum aşteaptă, poate se întâmplă ceva să nu plătească. Acum nu ştiu dacă sunt discuţii clare pe temă, dar zvonuri sunt. N-au plătit mai ales marii fermieri, care au, pe persoană fizică, zeci sau sute de hectare, şi aceştia se bazează mai mult pe o amânare, poate şi pentru că sunt mai apropiaţi anumitor cercuri şi au acces la informaţie. Pe de altă parte, mai ales cum acum nu sunt bani la buget, aceste încasări ar fi o sursă importantă de venituri”, a declarat Păunel.
Impozitul pe veniturile din agricultură a devenit obligaţie de plată în acest an. Plata primei tranşe a avut termen limită 25 octombrie, în timp ce pentru a doua jumătate din impozit data limită este 15 decembrie. Necazul este că încă puţini contribuabili ştiu de această obligaţie, iar cei care au aflat încă din primăvară au avut grijă, la depunerea solicitărilor de sprijin la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, să-şi fărâmiţeze terenul, transferând o parte din drepturi rudelor, astfel încât să ajungă la suprafeţe cultivate neimpozabile.
Primăriile se hotărăsc dacă încasează
Pe de altă parte, s-a tot vorbit de posibilitatea ca fermierii să plătească impozitul şi la nivelul primăriilor, în acele localităţi în care nu există unităţi fisc