Începând de ieri, au fost puse în funcţiune pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi încă 18 camere de monitorizare video, pentru a depista autovehiculele care circulă fără rovinietă. Până în acest moment, în reţeaua rutieră naţională se aflau în funcţiune 24 de puncte de control (10 fixe, 14 mobile). Prin adăugarea celor 18 se va spori cu 75% gradul de control al autovehiculelor din trafic. în perioada următoare, până în toamna anului 2014, vor mai fi instalate încă 45 de camere, ceea ce înseamnă creşterea şi întărirea sistemului de supraveghere cu aproape 100%.
Compania precizează că, în urma amplasării primelor 24 de camere, în anul 2010, veniturile din taxa de rovinietă au crescut semnificativ.
Camerele au fost amplasate strategic, în puncte care nu pot fi ocolite de şoferi, iar pe timpul nopţii sistemele de supraveghere vor detecta plăcuţele maşinilor, în infraroşu.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a încheiat până în prezent contracte care permit plata rovinietei de către participanţii la trafic prin sistemul sms cu doi mari operatori de telefonie mobilă. În cursul săptămânii viitoare urmează a fi încheiat contract şi cu cea de-a treia mare companie de telefonie mobilă.
Dispozitivele de control fac parte dintr-un sistem informatic compact al CNADNR. Pe şosele sunt amplasate posturi de control dotate cu camere video, care recunosc numerele de înmatriculare ale maşinilor de la o distanţă de 20 de metri. Numărul de înmatriculare al autoturismului este verificat în baza de date şi, în cazul în care nu a fost plătită rovinieta, proprietarul maşinii este amendat. Începând de ieri, au fost puse în funcţiune pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi încă 18 camere de monitorizare video, pentru a depista autovehiculele care circulă fără rovinietă. Până în acest moment, în reţeaua rutieră naţională se aflau în funcţiun