Gregory Reeder, preşedinte Local American Working Group (LAWG), a declarat marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", că sănătatea nu este un cost, ci o investiţie, el precizând că, prin sprijinirea acestui domeniu, se obţin numeroase beneficii.
"Sănătatea nu este un cost, este o investiţie. Prin sănătate, se obţine de cinci ori mai multă eficienţă, venit, creştere PIB, pentru că oamenii sănătoşi muncesc mai mult", a declarat preşedintele Local American Working Group (LAWG), care a caracterizat drept o "adevărată provocare" actualizarea listei de medicamente compensate.
În cadrul conferinţei "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare" a fost prezentat şi studiul "Impactul medicamentelor compensate în România 2008 - 2013", realizat de LAWG.
"În România, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În prezent, aproximativ 170 de molecule şi indicaţii noi aşteaptă accesul pe lista medicamentelor compensate", a precizat, la rândul său, Radu Comşa, consultant LAWG.
El a explicat că efortul bugetar suplimentar ce ar trebui suportat de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) ca urmare a includerii moleculelor noi pe lista de medicamente compensate variază între 217 milioane lei, în primul an de la compensare, şi 487 milioane lei, în al treilea an, respectiv între 2,3 la sută şi 5,2 la sută din bugetul FNUASS alocat medicamentelor în 2013.
Ponderile cele mai ridicate în costurile suplimentare sunt deţinute de cinci arii terapeutice principale: oncologie, boli infecţioase, pneumologie, cardiologie şi diabet zaharat.
Actualizarea listei de medicamente compensate cu moleculele/indicaţiile noi aflate pe lista de aşteptare ar putea genera, pe termen lung, beneficii economice de cinci ori mai mari decât costurile suportate de FNUASS, arată acelaşi studiu.
În