Piata de colectare de creante din Romania a crescut in prima jumatate a acestui an cu circa 18% fata de perioada similara din 2012. Bancile au apelat mai putin la agentiile de recuperare si au incercat sa-si rezolve singure problemele in ceea ce priveste creditele neperformante, potrivit datelor Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).
Astfel, chiar daca sectorul bancar a continuat si in acest an sa aiba cea mai mare pondere in activitatea de colectare a creantelor, acesta si-a redus ponderea la aproximativ 35%, fata de peste 40% in 2012.
“Aceasta este o evolutie bizara. Se vede o contractie a creantelor externalizate de banci, in conditiile in care rata de default a urcata la 22-25%. Acest fapt s-ar explica prin faptul ca bancile incearca sa-si rezolve intern problemele, ceea ce este inadecvat in conditiile de piata”, a declarat Constantin Coman, prim-vicepresedintele AMCC.
In acelasi timp se vede o crestere considerabila a sectorului telecom in ceea ce priveste externalizarea creantelor. Coman a precizat ca majorarea creantelor externalizate din sectorul telecom arata neputinta de plata a consumatorilor romani.
Evolutie ascendenta a industriei colectarii creantelor
In primele doua trimestre din 2013 s-au inregistrat aproximativ 2,22 milioane debite cu valoare totala de aproximativ 747 milioane euro, la nivelul Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).
Piata de colectare de creante este o piata mixta, iar distributia acestora pe segmente de activitate este urmatoarea: -B2C (debitori persoane fizice): 72%;
-B2B (debitori persoane juridice): 5%;
-Debt Purchase (creante cesionate): 22%.
“Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, in T1 si T2 2013 valoarea totala a cazurilor aduse spre colectare a crescut usor cu 18%, de la aproximativ 615