Unele dintre bolile care se tratau relativ uşor cu antibiotice în urmă cu câţiva ani tind să devină tot mai greu de vindecat. Concluzia autorităţilor sanitare de la cel mai înalt nivel este terifiantă. Abuzul de antibiotic, prescrierea necontrolată a acestora au făcut ca oamenii să fie tot mai sensibili, pe de o parte, iar, pe de altă parte, au forţat agenţii patogeni să-şi modifice caracteristicile. Astfel au apărut superbacteriile, în faţa cărora medicii se simt dezarmaţi.
O descriere plastică, dar cât se poate de reală, a fost făcută de Arjun Srinivasan, director adjunct al Centrului pentru controlul bolilor din SUA: "În lupta cu superbacteriile, antibioticele sunt ca o armă albă într-un război nuclear."
„Multă vreme, majoritatea articolelor despre antibiotice din presa de specialitate sau generală titrau «Sfârşitul erei antibioticelor?». Mereu se punea semnul întrebării la final. Ei bine, astăzi putem schimba titlurile respective cu «Sfârşitul erei antibioticelor.» Punct", a declarat Srinivasan.
"Cauza o reprezintă tratamentele abuzive. Ne confruntăm cu o situaţie în care pacientul infectat cu o bacterie stă, pur şi simplu, într-un pat de spital şi noi ne uităm la el fără să putem lua măsuri. Asta deşi acum cinci ani puteam trata infecţia cu bacteria respectivă fără prea multe probleme. Explicaţia este că bacteriile care acum cinci ani puteau fi învinse cu antibiotice au devenit astăzi extrem de rezistente. „Superbacteriile" au căpătat rezistenţă la toate tratamentele disponibile în prezent, din greşelile noastre. Mai exact, medicii au prescris multă vreme antibiotice necontrolat" a adăugat specialistul.
" Pacienţii solicită adesea tratament cu antibiotice atunci când nu este nevoie de el şi uneori chiar specifică: «cele mai noi, cele mai puternice», ceea ce, în domeniul terapiei antibiotice, este pe dos de cum ar trebui să fie, cel puţi