România şi-a păstrat şi în 2013 poziţia fruntaşă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate, potrivit studiului Security Intelligence Report, prezentat de Microsoft la conferinţa de securitate digitală RSA Conference 2013, la care gândul participă. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la fiecare 1.000 de computere scanate în ţara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Procentul a fost puţin mai redus decât în perioada ianuarie - martie 2013, când rata de infectare era de 13,5%. Media globală de computere infectate la fiecare 1.000 de sisteme scanate era de 6%.
Prin comparaţie, în Danemarca rata de infectare era, în cel de-al doilea trimestru al anului, de doar 1,7%, iar în Japonia de doar 1,1%.
Potrivit raportului, 23,3% din computerele din România au întâlnit cel puţin un program dăunător (nu au fost infectate toate aceste computere în urma incidentului, de aceea procentul este mai mare decât rata de infectare) în perioada analizată.
Ţara cu cea mai mare rată de infectare este Pakistan (peste 29% din 1.000 de computere scanate erau infectate cu programe dăunătoare).
Harta zonelor cu cele mai multe computere infectate (roşu închis - mai mult de 20 de computere curăţate de programe dăunătoare la 1.000 de sisteme scanate; galben deschis - mai puţin de 5 din 1.000)
Sursa: Security Intelligence Report
Potrivit lui Tim Raines, director în cadrul organizaţiei Trustworthy Computing din cadrul Microsoft, una dintre principalele cauze pentru care computerele sunt infectate este lipsa sau neactualizarea unei soluţii de securitate digitală, neactualizarea sistemului de operare sau a aplicaţiilor instalate.
În ceea ce priveşte aplicaţiile, în acestea au fost descoperite 63,5% din totalul vulnerabilităţilor de securitate în prima jumătate a anului. Restul au fost descoperite în sist