Marele lăutar Dumitru Căldare rămâne fidel de aproape 85 de ani dragostei sale pentru muzică, pentru vioara cu care se mândreşte şi de care nu s-a despărţit niciodată. Pe 25 octombrie, Dumitru Căldare a împlinit 90 de ani.
Viaţa de muzician a început-o la vârsta de şase ani, atunci când tatăl său, un lăutar cu renume, i-a pus pentru prima dată vioara în mână. Copiii pe vremea ceea, ca şi întotdeauna, de altfel, se gândeau la joacă şi nu la muzică. Dar Dumitru a primit ascultător instrucţiunile de la tatăl său. Iar acel prim pas a constituit temelia pentru un lung traseu şi o viaţă cu vioara alături. Şi acum, la 90 de ani, Dumitru Căldare nu pierde nici o zi fără să exerseze la vioară. "După ce am învăţat câte ceva de la tata, care era şi el maestru în muzică, am plecat în România, unde am învăţat la şcoala de muzică. Sunt recunoscător celor care m-au învăţat să fac ce pot acum", povesteşte vioristul.
A colindat toată Moldova
În Moldova s-a întors în anul 1946, şi aproape 10 ani nu şi-a putut găsi un loc de muncă. Apoi, în 1955, s-a angajat în calitate de profesor de muzică la o şcoală din Soroca. Dar nu a lucrat prea mult acolo, doar trei ani. După aceasta, a stat o perioadă la Floreşti. Toată viaţa a dorit să înfiinţeze o orchestră, dar soarta l-a ajutat să înfiinţeze tocmai şapte. Ultima orchestră pe care a fondat-o a fost Orchestra "Barbu Lăutaru". Toate acestea activează şi în prezent. Cândva, toate erau foarte cunoscute, dar acum, cu noile tendinţe în muzică, nu mai sunt la fel de apreciate. În anul 2012, Dumitru Căldare s-a plasat pe locul trei la Festivalul–Concurs Naţional "Lăutarii", fiind acompaniat de către orchestra căreia i-a dat viaţă, "Barbu Lăutaru".
"Acum, am doar o singură vioară acasă. Cânt mai mult din plăcere, dar nici nu ezit să particip şi la unele festivaluri", remarcă artistul. O perioadă mai recentă a cântat chiar şi la