Cea de-a doua ediţie a albumului „100 cei mai valoroşi pictori români” (top realizat de revista „Capital”), care conţine, ca supliment, topurile cu cele mai apreciate pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani, cei mai bine cotaţi sculptori români şi cei mai buni artişti basarabeni, include şi doi artişti suceveni.
Este vorba de sculptorii Ion Mândrescu (clasat pe poziţia a şaptea în topul artiştilor contemporani şi pe poziţia a noua în topul sculptorilor români) şi Ion Irimescu (poziţia a 14-a în topul sculptorilor români).
Clasamentul celor mai bine vânduţi pictori români
„Dacă anul trecut - aşa cum remarcă Virgil Munteanu, directorul executiv al Editurii Evenimentul şi Capital - topul s-a bazat pe un clasament care a analizat tranzacţiile de la casele de licitaţii din România, anul acesta analiza s-a extins, fiind adăugate şi tranzacţiile realizate la marile case de licitaţii din străinătate, ceea ce a schimbat complet vârful clasamentului celor mai bine vânduţi pictori români”.
Potrivit acestei evaluări, primul dintre trei cei mai valoroşi pictori români este un artist care a rămas în istoria artei universale ca... sculptor.
Este vorba de Constantin Brâncuşi (1876-1957), al cărui „Studiu pentru domnişoara Pogany” a fost vândut (Impresionist/Modern, Christie’s, Londra), în iunie 2013, cu suma de 1.531.400 de euro.
Urmează pictorul Victor Brauner (1903-1966), a cărui lucrare intitulată „Cazul straniu al domnului K” a fost tranzacţionată la licitația Calmels-Cohen (Paris), în aprilie 2003, cu suma de 700.000 de euro. Cel de-al treilea pictor în top este Reuven Isaac Rubin - Zelicovici (1893-1974), pe care Israeli & International Art, Sotheby’s (New York), l-a tranzacţionat, la finele anului 2012 (lucrarea „Ierusalim văzut de pe muntele Măslinilor”) cu suma de 341.325 de euro.
Artistul sucevea