Scandalul interceptărilor realizate de NSA are toate şansele să crească în intensitate, afectând nu doar relaţiile externe ale SUA, ci şi percepţia opiniei publice asupra puterii şi ţelurilor Americii.
Este posibil ca telefonul cancelarului german Angela Merkel să fi fost ascultat de către serviciile secrete ale SUA încă din anul 2002, afirma la sfârşitul săptămânii trecute Reuters, citând un raport publicat în Der Spiegel. Raportul în cauză afirmă şi că National Security Agency(NSA) conţine şi o structură numită Special Collection Service (SCS). Iar SCS relata, într-un document datând din 2010, citat de Spiegel, că are „o ramură de spionaj neînregistrată legal“ în cadrul Ambasadei SUA de la Berlin, precum şi că, dacă existenţa şi dimensiunile operaţiunilor de interceptare ale SCS şi CIA ar deveni cumva publice, s-ar produce „serioase pagube pentru relaţiile SUA cu un alt guvern“.
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a publicat, la rândul său, un material din care rezultă că preşedintele SUA, Barack Obama, n-ar fi ştiut nici cât de ample sunt dimensiunile interceptărilor realizate de NSA şi nici cine sunt cei monitorizaţi. Dacă această ipoteză se confirmă, atunci vom fi confruntaţi cu situaţia, greu de înţeles, în care şeful celui mai puternic stat din lume a scăpat complet de sub control serviciile secrete, care nu mai funcţionează ca instrumente îngrădite de lege, ci îşi stabilesc în mod discreţionar agenda de lucru. Oricum, Obama şi-a cerut scuze încă de miercurea trecută, atunci când Angela Merkel l-a sunat ca să ceară lămuriri, afirmă o sursă din rândurile personalului cancelarului german, citată de Der Spiegel. Ceea ce se întâmplă acum nu reprezintă însă decât un fel de vârf al icebergului. Încă de acum câteva luni apăruseră rapoarte – scrie Reuters – care indicau că NSA ar fi montat microfoane în clădiri de birour