De cinci ani de zile, România este implicată în discuţii privind o strategie de dezvoltare pentru regiunea Dunării, alături de celelalte state riverane, pentru care Uniunea Europeană va acorda finanţare. Strategia nu dispune de fonduri proprii, ci ar trebui să înlesnească accesul către banii europeni prin programele existente, dar doi cercetători germani care au venit la Bucureşti să-şi prezinte proiectul din domeniul energiei regenerabile spun că încă nu au fost stabilite mecanismele prin care poate fi obţinută finanţarea.
„Avem mai multe proiecte în zonă, finanţate din surse diverse. Momentan niciunul nu primeşte bani prin Strategia Dunării. Pentru ca proiectele să continue, în special cele aplicabile în mai multe state din regiune, atunci etapele ulterioare ar trebui să fie finanţate prin Strategie. Este foarte important să stabilim structurile de finanţare pentru proiectele deja propuse“, spune Günter Hörcher, şef strategie de cercetare la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie de Producţie şi Automatizări (IPA) din Stuttgart.
Strategia Dunării a fost concepută de Comisia Europeană împreună cu statele riverane şi a fost aprobată de Consiliul European, adică liderii de stat din blocul comunitar, în 2011. Scopul ei este să întărească colaborarea dintre ţările din regiunea Dunării în domenii precum transporturile fluviale, energie, competitivitate sau mediu. Statele care fac parte din regiune sunt Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Ucraina şi Moldova.
În această primăvară, Comisia Europeană a publicat un raport intermediar privind Strategia, îndemnând guvernele din cele 14 state să includă priorităţile Strategiei în viitoarele programe de finanţare cu fonduri UE în exerciţiul 2014-2020. Hörcher spune însă că lipseşte voinţa politică pentru a