Paul Singer, managerul fondului american de hedging Elliott Management, supranumit „vulturul“ de pe Wall Street, a plătit recent un miliard de dolari pe creanţele pe care banca falimentată Lehman Brothers le are asupra diviziei din Marea Britanie, aflată la rândul ei în lichidare. Valoarea nominală a creanţelor este de circa 2 miliarde de dolari, astfel că fondul american şi-ar putea dubla banii din lichidarea activelor europene ale Lehman Brothers.
Elliott este în prezent cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, unde a cumpărat în ultimii patru ani circa 17% din acţiuni la preţul mediu de 0,5 lei, iar în prezent pune presiune pe administratorul fondului, Franklin Templeton, ca să urce preţul acţiunilor la un leu, ceea ce i-ar permite lui Singer să-şi dubleze banii la FP.
Alături de Paul Singer, printre cumpărătorii creanţelor Lehman Brothers s-a numărat şi fondul de hedging King Street Capital, condus de Brian Higgins şi Francis Biondi.
Atunci când Lehman Brothers a dat faliment, în septembrie 2008, aproape că a aruncat în colaps sistemul financiar mondial. Sute de miliarde de dolari s-au pierdut din prăbuşirea băncii americane. Peste 650 de miliarde de dolari erau creanţele Lehman la nivel global, la data de falimentului.
Şi totuşi, în linişte şi metodic, lichidatorii băncii falimentate au vândut în întreaga lume ce a mai rămas din activele Lehman, dar şi o parte din creanţele băncii către fondurile „vultur“, asemeni Elliott, pentru câţiva pennny la un dolar. Firma de consultanţă PwC, care este lichidatorul diviziei Lehman din Marea Britanie, chiar a estimat la un moment dat că orice pretenţie faţă de braţul din Marea Britanie Lehman ar putea ajunge să fie plătită în întregime, având în vedere că divizia nu a fost insolvabilă, ci doar a avut fluxul de numerar deficitar şi, prin urmare, nu a putut să îşi onoreze ob