Dacă, acasă, pălăvrăgeala televizată inconsistentă, desele contraziceri flagrante, miștocăreala ridicată la rang de discurs public au devenit un loc comun, pentru principalii noștri parteneri din Europa și America acest comportament este îngrijorător și exasperant.
S-a scris mult despre recenta vizită a lui Victor Ponta la Washington. Nu atât despre vizita în sine, pentru că, dacă excludem întâlnirea cu vicepreședintele Joe Biden, nu s-a mai întâmplat nimic altceva semnificativ, cât mai ales despre zgomotul mediatic care a însoțit-o. În rest, ca să treci oceanul pentru a te întâlni cu conducerea Chevron din România nu pare deloc o idee de aplaudat, iar așa-zisa agendă economică, inconsistentă și nepregătită serios, intră în aceeași categorie.
Dezbaterea din țară s-a concentrat pe întâlnirea Ponta-Biden. De fapt, pe ce a spus sau nu a spus primul ministru că s-a discutat cu acest prilej. În mare, d-l Ponta a făcut ceea ce face permanent și la București: declarații care se contrazic flagrant, plus obișnuitele glumițe îndoielnice din arsenalul său tradițional. Între altele, într-o manieră fudulă și copilărească, premierul s-a grăbit să ne informeze că la Washington doar el contează, președintele fiind un fel de relicvă istorică. Ceea ce i-a determinat pe americani să pună lucrurile la punct, făcând corecțiile necesare într-o formulă nu tocmai măgulitoare pentru Victor Ponta. Acesta este mesajul simbolic pe care a vrut să-l transmită telefonul dat de Joe Biden lui Traian Băsescu. Cum Casa Albă știe foarte bine că mandatul acestuia din urmă expiră peste un an, acest tip de semnal e, în același timp, și expresia exasperării Washingtonului față de comportamentul imatur și neserios al primului ministru.
Nu e prima întâmplare de acest gen. Cu doar câteva săptămâni în urmă, primul ministru francez a fost nevoit să „corecteze“ ex