Slovenia trebuie să-și recapitalizeze urgent băncile în condițiile în care economia sa va rămâne în recesiune și anul viitor, a avertizat luni o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), transmite AFP.
În prezent, Slovenia vrea să evite să devină următoarea țară din zona euro care solicită un program de ajutor internațional din cauza unor credite neperformante în valoare de aproximativ 7,9 miliarde de euro, echivalentul a 21,5% din PIB, cu care se confruntă băncile slovene, deținute în principal de stat.
FMI se declară pesimist cu privire la relansarea economică a Sloveniei 'deoarece pentru moment nu vedem decât sfârșitul cercului vicios creat de companiile în dificultate, creșterea creditelor neperformante, reducerea angajamentelor băncilor și măsurile de consolidare bugetară', a declarat șeful misiunii FMI în Slovenia, Antonio Spilimbergo.
Pentru a rupe acest cerc vicios și a permite Sloveniei să iasă din recesiune, FMI cere o recapitalizare a sistemului bancar. 'Aceasta este o chestiune urgentă care trebuie abordată imediat', a declarat Antonio Spilimbergo într-o conferință de presă comună cu ministrul sloven de Finanțe, Uros Cufer.
Potrivit FMI, economia Sloveniei va rămâne în recesiune atât în 2013 cât și în 2014, Produsul său Intern Brut urmând să scadă cu 2,6% în 2013 și cu 1,4% anul viitor, o relansare a activității economice fiind preconizată a avea loc abia la sfârșitul lui 2014.
Antonio Spilimbergo a apreciat că Slovenia dispune de mijloacele necesare pentru a-și rezolva singură problemele. Cu toate acestea, șeful misiunii FMI a apreciat că este nevoie de o reformă a companiilor publice precum și o reformă a sistemului de pensii. 'Credem cu tărie că privatizarea este importantă pentru Slovenia acum', a declarat Antonio Spilimbergo.
Slovenia a fost economia zonei euro cu cel mai puternic ritm de creștere în 20