Deputaţii şi senatorii din comisiile economice şi de buget ale Parlamentului au votat ieri, 29 octombrie, noul consiliu al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), format din nouă membri, după audieri de circa 20 de minute, realegând în funcţie aceleaşi persoane cu excepţia lui Daniel Tudor şi a Dorinei Mihăilescu, care şi-au dat demisia.
Corneliu Moldoveanu, care a fost din aprilie până în prezent membru neexecutiv al ASF, a fost avizat pentru funcţia de vicepreşedinte executiv pentru sectorul asigurărilor, în locul lui Daniel Tudor.
Săptămâna viitoare, noul consiliu al ASF va fi supus votului Plenului Parlamentului, vot care este de aşteptat să fie mai mult o formalitate.
„Audierile candidaţilor pentru Consiliul ASF au durat 20 de minute pentru că aceştia au mai fost audiaţi în trecut“, a spus senatorul Vasile Nicula, preşedintele Comisiei de buget.
Aceasta este a treia schimbare în doar şase luni de funcţionare prin care trece Consiliul ASF, după ce numărul membrilor a fost fixat la 17 iniţial, apoi redus la 11 în luna iunie şi acum la nouă. Reducerea la nouă membri are loc după ce FMI şi Comisia Europeană au cerut guvernului să alinieze ASF la standardele internaţionale şi să evite conflictele de interese.
Cu toate acestea, noul Consiliu al ASF nu aduce mari schimbări faţă de fostele conduceri: Dan Ruşanu rămâne preşedinte, Daniel Dăianu rămâne prim-vicepreşedinte, Mircea Ursache şi Ion Giurescu rămân vicepreşedinţi, Corneliu Moldoveanu a fost avansat de pe poziţia de membru neexecutiv pe cea de vicepreşedinte responsabil de asigurări în locul lui Daniel Tudor, care a demisionat. Restul de patru membri sunt neexecutivi şi sunt aceiaşi: Marian Mîrzac, Albin Biro, Gheorghe Marcu şi Marian Sârbu.
Astfel, Consiliul ASF are nouă membri, din care cinci sunt executivi şi patru neexecutivi, şi este diferit faţă de Con