De joia trecuta, cand au fost aduse in Romania, din Grecia, icoanele facatoare de minuni ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, impreuna cu particele de moaste ale Sfintei Imparatese Elena si cu fragmente din lemnul Sfintei Cruci, dealul Mitropoliei din Capitala a fost invadat de pelerini veniti din toate colturile tarii.
Tot cu aceasta ocazie, au fost scoase spre inchinare din Catedrala Patriarhala moastele Sfantului Dimitrie cel Nou Basabov, aflate pe tot parcursul anului in Capitala, fiind ocrotitorul orasului. Totodata, au fost aduse de la Manastirea Caldarusani si moastele Sfantului Mucenic Artemie.
Sfantul ocrotitor al Bucurestiului a fost sarbatorit duminica, pe 27 octombrie, cu o zi dupa Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, dar ale carui moaste se afla in Grecia si nu au fost aduse in Romania cu aceasta ocazie.
Enoriasii, cam confuzi cand vine vorba sa identifice sfintii la care se inchina
Acest lucru a generat confuzie in randul pelerinilor, care, cu toate ca nu stiu exact cine si cand este sarbatorit ori la ale cui moaste si icoane se inchina, vin in numar foarte mare si stau zile intregi la coada pentru a le saruta. Pentru a vedea care este atmosfera de la patriarhie in ziua sfantului ocrotitor al Capitalei, Ziare.com a fost printre credinciosii adunati la coada.
Duminica, la baza dealului ce urca pana la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, in apropiere de Piata Unirii, se simte mirosul neplacut al toaletelor ecologice instalate pentru pelerini. Acesta se intretaie cu izul dumitritelor, plante din clasa crizantemelor cu care pelerinii ating moastele Sfantului care le-a adus si denumirea. Alte doua mirosuri ce pot fi distinse cu usurinta sunt cel de sarmale si cel de busuioc.
Coada de credinciosi se intinde pe o distanta de circa doi kilometri,