Profesorul si artistul Constantin Lupu a trecut ieri la cele vesnice. Constantin Lupu (1951-2013) s-a remarcat ca un talent deosebit din perioada studiilor.
In perioada 1971-1975 a urmat cursurile Conservatorului de muzica „George Enescu” din Iasi, Facultatea de Compozitie si Muzicologie, sectia Pedagogie, pe care le absolva in 1975, fiind licentiat ca profesor de muzica. Din 1975 a fost angajat la Centrul Judetean de Indrumare a Creatiei Populare si a Miscarii Artistice de Masa Botosani (actualmente Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale), ca metodist la compartimentul muzica, la care a lucrat fara intrerupere pana la pensionare, in aprilie 2012.
Activitatea profesionala a lui Constantin Lupu se confunda cu institutia la care a lucrat treizeci si sapte de ani, cu tot ceea ce a insemnat folclorul muzical din judetul Botosani pe care l-a cercetat cu atentie si daruire. La doar trei ani de la angajare, a infiintat in cadrul institutiei, Taraful „Datina”, alaturi de coregraful Vasile Andriescu, care a pus bazele Ansamblului de dansuri „Datina”, ambele, unele dintre cele mai redutabile formatii de gen din tara, cunoscute si peste hotare.
A colaborat la realizarea catorva culegeri de folclor din judetul Botosani. Pentru activitatea remarcabila in fruntea Tarafului „Datina” i s-a conferit Premiul „Ethnos” de catre Fundatia Culturala „Ethnos” Bucuresti. In 1981 si 1985 realizeaza cu acest taraf doua discuri Electrecord si inregistreaza peste 100 de piese care se afla in fonoteca Radiodifuziunii romane. In colaborare cu Muzeul Taranului Roman si Fundatia „Al. Tzigara-Samurcas” a realizat in anul 2001 caseta audio „Muzica veche din Moldova de Sus”, premiata de Academia Charles Cros din Franta. Cele doua culegeri de „Folclor muzical din Judetul Botosani”, realizate ca urmare a cercetarii in cadrul institutiei la