Dar câte parale mai fac Lolek şi Bolek din USL?
Nu cu multă vreme în urmă, un analist dotat cu simţul tragicului făcea următoarea profeţie înfricoşătoare. Că anul 2013 va fi puţin mai bun ca 2014, iar anul 2014 va fi de-a dreptul excepţional în comparaţie cu 2015.
Au apărut primele semne că este foarte probabil să se întâmple chiar aşa. După ce au denunţat incompetenţa pauperizantă a regimului Boc - Undrea - Băsescu, (buba, pe scurt!), cei de la USL sunt pe cale să se transforme, la rându-le, în ditamai buboiul pe trupul rahitic al ţării. În acest moment, guvernanţii au identificat în buget o gaură de vreo câteva miliarde bune care, netratată, riscă să infecteze întreaga economie. Sinistra descoperire l-a făcut pe consilierul onorific al lui Ponta, Ionel Blănculescu, să declare că situaţia nu este totuşi atât de mortală pe cât pare. Dar dacă este?
În orice caz, ca orice boală grea, USL merge tropăind înainte. Pentru că 2014 este an electoral, guvernanţii au gândit nişte măsuri “populare”, care se potrivesc ca nuca în perete cu starea actuală a economiei. Printre altele, sunt vizate o creştere a salariului minim, dar şi o reducere a CAS la angajator. Nu sunt excluse nici majorarea pensiilor şi nici diminuarea TVA la unele produse alimentare de strictă necesitate.
Grav, chiar mortal, este faptul că populismul USL vine în continuarea unor proiecte amânate sine die sau complet eşuate. Că este vorba de reforma administrativ-teritorială, de modificarea Constituţiei (care urma să stopeze nomadismul aleşilor!), de căderea privatizării CFR, de stoparea multor investiţii anterioare finanţate de la buget, de degradarea finală a sistemelor educaţional şi medical (tratate în campania electorală ca priorităţi naţionale!), de imposibilitatea de a inventa vreunul din cele un million de locuri de muncă promise etc. contează deja mai puţin. Cert este că, aseme