În fiecare an, aproximativ 3 milioane de oameni din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral cauzat de tulburările de ritm cardiac, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de conştientizare a Accidentului Vascular Cerebral, marcată astăzi. Iar numărul tinerilor care fac atac cerebral este în creştere.
Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când un vas sangvin care pompează sânge către creier se sparge sau este blocat de un cheag, fiind echivalentul cerebral al unui atac de cord. Unul dintre principalii factori care favorizează apariţia AVC-urilor este fibrilaţia atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. Pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc de cinci ori mai mare de a suferi un atac vascular cerebral.
Anual, aproximativ 3 milioane de oameni din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială cresc cu 70% riscul de deces, prelungesc cu 20% spitalizarea şi reduc cu 40% rata de recuperare.
Cele mai recente studii arată că numărul cazurilor de AVC a crescut cu 25% în rândul grupei de vârstă 20-64 de ani, în ultimii 20 de ani.
„Pe de o parte, vrem să le atragem atenţia tinerilor că ar trebui să aibă grijă de inima lor şi să nu ignore semnalele pe care deseori aceasta le transmite, dar sunt ignorate. Pe de altă parte, vrem ca toată lumea să conştientizeze că multe dintre afecţiunile care conduc la accidente vasculare cerebrale pot fi depistate cu uşurinţă în timpul unei vizite de rutină la medicul de familie“, recomandă Marina Pîrcălabu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Ziua Mondială de conştientizare a Accidentului Vascular Cerebral a fost marcată la Bucureşti printr-o acţiune inedită. Trecătorii din parcul Trecătorii din parcul „Alexandru Ioan Cuza“ (IOR