Cel mai vechi semn al vieţii omeneşti de pe teritoriul României, o urmă de picior al Omului de Neanderthal, a fost descoperită în judeţul Alba, în peştera Vârtop. Este vorba despre o amprentă pietrificată, care, în urma cercetărilor de către specialişti speologi, s-a dovedit a aparţine unei forme umane care trăia în urmă cu 62.000 de ani.
Povestea descoperiri acestui obiect de tezaur speologic, cel mai vechi din România şi cel mai bine conservat din toate peşterile de pe pământ, este relatată de preşedintele Asociaţiei Speologice Sfinx Gârda, dr. Christian Ciubotărescu.
Lângă satul Casa de Piatră, comuna Arieşeni, judeţul Alba, se află peştera Vârtop. În această peşteră, în anul 1974 a fost descoperita “Sala Paşilor” (de o echipă condusă de prof. dr. Iosif Viehmann), în care au fost descoperite urme pietrificate ale “Omului de Vârtop”. La venerabila vârstă de 88 de ani, prof. dr. Iosif Viehmann, cercetător pricipal la Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă” Cluj, ne povesteşte despre descoperirea urmei: “Deasupra, în tavan e o gaură. Ştiu că am doi alpinişti desăvârşiţi de la Clubul Universitar Cluj, pe care îi rog să-mi mijlocească trecerea prin strâmtoare, prin găurica din tavan.
Nu termin bine parcursul peşterii cu studenţii, şi cei doi vin victorioşi: „Domnule profesor, puteţi trece”. Acum cum urcăm? Ei fiind alpinişti urcă ca un paianjen. Studentul Ioan Bucur, astăzi membru corespondent al Academiei Române, un important profesor de geologie al Univesităţii Babeş Bolyai, face pentru mine o scară a măgarilor (…). Eu hotăresc să scoatem o bucată mare de „lapte de piatră concreţionat”. Cu toate precauţiile, eşantionul a crăpat foarte puţin, şi în margine de imagine. Urma este obiect de tezaur în colecţia de formaţiuni a Institutului de Speologie din Cluj, pentru că este prima urmă descoperită cu desăvârşire şi siguranţă în carstul sau