Primarii se opun propunerii guvernului prin care ANAF ar urma să preia activitatea de colectare a taxelor şi impozitelor pe case, terenuri şi vehicule. Iar de data asta nu e vorba doar de primarii PDL, ci şi de cei ai PSD, PNL sau PC. Nu cred că vreunui primar USL i-ar conveni ca acest proiect să devină realitate, iar reacţia edililor locali a fost pe măsura aberaţiei Guvernului USL. Iată că în chestiuni concrete, ce vizează direct activitatea primăriilor, aleşii locali au avut curajul să spună NU, la unison, guvernului şi partidelor din care fac parte. Iar asta nu este puţin lucru.
Dacă până şi Aurel Simionescu, primarul municipiului, de regulă un politician tăcut, retras, prea diplomat şi nu de puţine ori timorat, a reacţionat dur la ideea venită de la Bucureşti, înseamnă că miza este una extrem de importantă. Şi nici nu are cum să nu fie aşa: primăriile ar trebui să cedeze sume uriaşe către ANAF, instituţie care nu doar că ar colecta taxele locale, dar le-ar vira autorităţilor locale atunci când la buget or fi suficienţi bani pentru asta. Or, se ştie, niciodată bugetul nu este suficient. Cu siguranţă, sumele strânse din taxele locale şi-ar găsi imediat alte destinaţii urgente, gen pensii şi salarii, astfel că primăriile din ţară ar deveni creditoare ale statului. Adică îşi vor mai vedea banii la Paştele Cailor.
Aleşii locali, însă, ar trebui să aibă mai des curajul de a spune NU la Bucureşti, mai ales că, spre deosebire de guvern ori de şefii partidelor, primarii, şefii de consilii judeţene şi consilierii chiar au în spate o legitimitate populară. Aceştia, spre deosebire de guvernanţi, chiar sunt aleşi de popor, nu numiţi pe criterii total subiective într-o funcţie.
Este cert că puţini politicieni îndrăznesc să spună NU. Ioan Rus, fostul ministru de Interne, a spus NU unui ordin prin care i se cerea să măsluiască listele elect