România este mai puţin prietenoasă cu antreprenorii decât majoritatea vecinilor şi se află în urma unor state la care nu ne-am fi aşteptat, cum ar fi Botswana şi Tonga, potrivit topului „Doing Business“, realizat de către Banca Mondială.
România a mai coborât o treaptă în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, până pe locul 73, ţara noastră fiind depăşită de state precum Rwanda, care se află pe locul, sau Botswana, aflată pe 56.
Mai mult, România se află în urma unor state precum Panama (55), Tonga (57), Samoa (61), Fiji (62), Trinidad-Tobago (66), Ghana (67), Kîrgîzstan (68) sau Antigua şi Barbuda (71).
Dintre surprizele europene, România este depăşită de state ca Georgia, care se află pe locul 8 în lume, dar şi Macedonia (25), Armenia (37) şi chiar Belarus (63). Pe de altă parte, România este în continuare mai puţin primitoare decât majoritatea statelor aflate în aceeaşi zonă: Slovenia (33), Cipru (39), Muntenegru (44), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) sau Grecia (72). Depăşim, însă, nume ilustre precum Cehia (75), Rusia (92), China (96), Brazilia (116), Indonezia (120) sau India (134), economii aflate în plin avânt.
Ce am schimbat în bine
Ţara noastră a pierdut un loc în ciuda faptului că a adus trei îmbunătăţiri. Astfel, România a înlesnit procedurile de înfiinţare a unei firme prin transferarea răspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la Fisc la Registrul Comerţului.
„În România este nevoie de 8,5 zile şi de îndeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Prin comparaţie, la nivel global este nevoie în medie de 25 de zile şi de îndeplinirea a şapte proceduri. La extreme, în Noua Zeelandă este nevoie de doar o jumătate de zi şi de o procedură, iar în ţări ca Surinam e nevoie ca un antreprenor să aştepte 208 z