TIMIȘOARA. Mii de timișeni se luptă zilnic cu această boală, care le afectează serios calitatea vieții. Data de 29 octombrie a fost aleasă la nivel internaţional ca Zi Mondială a Psoriazisului. În jurul acestei date, în România, a fost iniţiat un program ce va facilita accesul pacienţilor cu psoriazis la tratamente ultramoderne ale căror costuri sunt acoperite de CNAS.
Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boală cronică imuno-inflamatorie, sistemică, cu un profund determinism genetic şi manifestări predominant cutanate (plăci eritemato-scuamoase), ale anexelor cutanate (unghii, păr), cu complicaţii severe articulare şi oculare, însoţită de un cortegiu de co-morbităţi în sfera cardio-vasculară, a sindromului dismetabolic (alterarea toleranţei la glucide), dislipidemii, în sfera gastro-intestinală (boala Crohn ). Este foarte important de subliniat că nu este o boală contagioasă. Psoriazisul se poate asemăna cu diabetul zaharat sub multe aspect.
Pentru a rezuma efectul psoriazisului asupra pacientului am să fac următoarea comparaţie: cancerul este o boală care te ucide, în schimb psoriazisul este o boală care te face să te sinucizi, afirmă prof. dr. Caius Solovan, șeful Clincii de Dermatologie a Spitalului Clinic Municipal din Timișoara. Bolnavii au un echilibru fragil, care poate fi uşor influenţat de factori banali, precum infecţii în sfera stomatologică şi ORL, parazitoze digestive, infecţii urinare sau stresul cotidian.
Câți bolnavi sunt în țară?
Conform statisticilor oficiale, medicii afirmă că prevalența bolii este de aproximativ 2%, dar că în mod real ea se apropie de 5%. Din aceasată cauză, necunoscându-se exact numărul de bolnavi, în România este necesar Registrul Naţional al bolnavilor de psoriazis. M-am preocupat şi am militat pentru un astfel de registru, pe care sper că începând din 1 noiembrie (după promisiunile primite) să