Liviu Voinea, ministrul bugetului, afirmă că rectificarea bugetară negativă nu se datorează unei supraestimări iniţiale a veniturilor bugetare, ci unei nerealizări a veniturilor prognozate.
„Noi am estimat o creştere a veniturilor în linie cu creşterea PIB-ului nominal, adică cu circa 6%, la care am adăugat, pentru a ne închide pe deficitul asumat la acea dată de 2,1% din PIB încă 3 miliarde de lei din măsurile fiscale suplimentare anunţate în februarie anul acesta. Deci nu este vorba de o supraestimare iniţială a veniturilor, ci de o nerealizare a veniturilor prognozate conform creşterii PIB nominal şi a noilor măsuri fiscale introduse“, a explicat ieri Voinea.
Reacţia sa vine ca urmare a unui articol din Ziarul Financiar de marţi 29 octombrie, „Voinea şi Chiţoiu au făcut aceeaşi greşeală ca Pogea şi Vlădescu: au supraestimat veniturile şi sunt nevoiţi să taie“, care a arătat că a doua rectificare stabileşte venituri la bugetul consolidat de 205,7 miliarde de lei faţă de 209,3 miliarde de lei prognozate conform legii bugetului şi un nivel al cheltuielilor de 221,6 mld. lei, mai puţin cu 2,5 mld. lei faţă de programul de cheltuieli asumat conform rectificării din iulie 2013.
Practic, prin această a doua rectificare guvernul acceptă că nivelul veniturilor la bugetul consolidat este mai mic decât cel estimat iniţial, fiind astfel nevoit nu numai să majoreze deficitul bugetar de la 14,7 mld. lei (2,3% din PIB) conform rectificării din iulie 2013 până la 15,9 mld. lei (2,5% din PIB), dar şi să taie cheltuielile cu cele 2,5 mld. lei amintite.
Voinea spune însă că această reducere a cheltuielilor se face în cea mai mare parte din economii de la buget.
„Avem 450 mil. lei economii cu cheltuielile cu dobânzile din bugetul Ministerului Finanţelor pentru că ne-am împrumutat la dobânzi mai mici, încă 520 de milioane de lei minus din b