Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a declarat într-un interviu, că a lansat o „reexaminare” a acţiunilor Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), pentru a se asigura că posibilităţile tehnice mereu crescânde de spionaj ale NSA sunt ţinute sub control. Obama spune că vrea să fie sigur că NSA nu confundă ceea ce poate să facă, din punct de vedere al tehnicii, cu ce este obigatoriu să facă. Totuşi, Obama a refuzat să discute „informaţii secrete” şi nu a confirmat dacă ştia despre faptul că NSA a ascultat telefonul cancelarului german Angela Merkel.
Potrivit „New York Times“, preşedintele american se gânsdeşte să ordone NSA să înceteze spionarea liderilor statelor aliate ale SUA. NSA a anunţat că încă din vară, după dezvăluirile lui Edward Snowden, a stopat supravegherea comunicaţiilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel. Cu toate acestea, Casa Albă a precizat că nu a fost luată nici o decizie în acest sens. Publicaţia citată se întreabă cum se vor defini „aliaţii SUA”, având în vedere că, dacă în cazul lui Merkel, răspunsul este mai uşor, în cazul liderilor din Egipt, sprijiniţi de armată, va fi mai dificil.
Rezultatele publicate luni ale unei analize începute în vară de Casa Albă susţin că Obama nu ar fi avut habar de acţiunile NSA prin care a monitorizat 35 de lideri din toată lumea. Mai mult, se spune că o parte din supravegherea telefonică a fost stopată atunci când s-a aflat de extinderea acestei operaţiuni, însă restul a continuat, deoarece era o sursă de informaţii folositoare pentru SUA.
Acest raport mai susţine că preşedintele Barack Obama nu a ştiut nimic despre acţiunile de supraveghere a liderilor străini, în toţi cei cinci ani de mandat de până acum deoarece operaţiunile NSA ar fi fost prea numeroase şi şeful statului nu putea fi informat de toate. „The Wall Street Journal“ a citat un oficial care ar fi spus că