România are un potenţial agricol enorm, însă inconsecvenţa guvernanţilor ne face dependenţi de importurile de produse agroalimentare.
Ţara noastră are una dintre cele mai mari suprafeţe agricole din Uniunea Europeană şi soluri fertile. Însă, cei care s-au perindat la conducere au avut viziuni diferite şi nu a existat o strategie coerentă, cu politici clare, care să asigure dezvoltarea producţiei. Aşa se face că, în ciuda potenţialului agricol enorm, producţia internă nu acoperă necesarul de consum şi depindem de importuri.
Situaţia ar putea fi schimbată dacă politicienii şi-ar asuma o strategie clară, care să aibă ca obiectiv reducerea până la eliminare a importurilor, consideră preşedintele Traian Băsescu. "Este nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie", a subliniat şeful statului, prezent ieri la festivităţile organizate cu prilejul Centenarului Societăţii Române a Horticultorilor.
Unul dintre domeniile în care importurile fac legea în piaţă este legumicultura. Chiar dacă suprafaţa cultivată a crescut faţă de 1989, producţia medie la hectar este mai mică faţă media Uniunii Europene, iar piaţa internă este sufocată de importuri, cum sunt roşiile aduse din Turcia.
Încă din vară, preşedintele Băsescu a invitat liderii politici să semneze Pactul pe Agricultură. Acest document urma să aibă la bază strategia realizată de comisia prezidenţială pentru agricultură. Documentul a fost pus în dezbatere publică în luna iulie şi urmează să i se dea o formă finală, care să conţină şi observaţiile formulate în acest timp.
Cercetarea, la pământ
Agricultura ar putea fi mai performantă dacă ar dispune de tehnologii moderne. În acest sens, nu este nevoie doar de utilaje moderne, ci şi de centre puternice de cercetare, care să ofere soluţii. De exemplu, în condiţiile schimbărilor climatice, va fi nevoie