Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial şi una dintre cele mai importante pieţe de export pentru marfa românească în acest sezon agricol, se pregăteşte să revină pe piaţa de licitaţii pentru a-şi asigura necesarul pentru o lună astfel încât să aibă stocuri suficiente până la sfârşitul lui martie, potrivit unui anunţ făcut de oficialii de la Cairo în presa internaţională.
De la începutul sezonului Egiptul a comandat circa 2 milioane de tone de grâu din Rusia, Ucraina şi România, întelegeri cu o valoare totală de peste 300 mil. euro.
La niciuna dintre licitaţii egiptenii nu au comandat mai puţin de 60.000 de tone, ceea ce înseamnă o factură minimă de 10 milioane de euro pentru fiecare vas Panamax descărcat în porturile ţării arabe.
Traderii cu birouri în România au semnat înţelegeri în această vară pentru a livra 800.000 de tone de grâu în Egipt. Aceste livrări înseamnă puţin peste 10% din totalul recoltei de grâu strânse de pe câmp în această vară. România a avut anul acesta una dintre cele mai mari producţii de grâu din istorie, cu un total de 7,6 mil. tone.
Creşterea preţurilor la poarta fermelor în ultimele săptămâni reduce însă competitivitatea la export a mărfii româneşti în faţa celei bulgăreşti, ucrainiene sau ruseşti.
„Preţul grâului de panificaţie a ajuns la un preţ de 800 lei/tonă (180 euro/tonă), dar ofertetele au venit din partea procesatorilor şi nu de la multinaţionale. Exportatorii au venit cu oferte mai reduse. Continuu să ţin marfa în siloz şi sunt decis să aştept“, spune Gavrilă Tuchiluş, administratorul fermei de 4.500 de hectare Agrimat Matca, cu afaceri de 5,3 milioane de euro.
Datele din piaţă arată că traderii cu operaţiuni locale au acum o fereastră de oportunitate mult mai mică pentru exporturile în Egipt faţă de perioada de după recoltare.
La acel moment, exportatorii achiziţio