Executivul francez se confruntă cu o adevărată „revolă anti-fiscală. În Bretania aceastǎ „revoltǎ” a luat forma unei manifestaţii violente împotriva unei „eco-taxe”, iar sîmbǎtǎ un manifestant şi-a pierdut un braţ în înfruntǎrile cu poliţia.
Unii manifestanţi au venit arborând bonete roşii, simbolul unei alte revolte fiscale din Bretania ce a avut loc în secolul al XVII-lea.
Guvernul socialist este în cǎutarea unor noi surse financiare pe fond de deficit bugetar grav. Mǎsurile anunţate într-o primǎ fazǎ, de naturǎ sǎ-i taxeze pe micii depunǎtori, ar fi adus un surplus de 600 de milioane de euro, dar în faţa protestelor, ministrul Economiei Pierre Moscovici a anunţat cǎ se renunţă la aceast proiect.
Mai rǎmân însǎ celalţi nemulţumiţi: şoferii de camione vizaţi de o „taxǎ ecologicǎ” pe carburant, precum şi cluburile de fotbal şi jucǎtorii care nu considerǎ just sǎ se vadǎ impozitati la nivel de 75 la sutǎ. Fronda fiscalǎ va cunoaşte o nouǎ formǎ de expresie la sfârşitul lunii noiembrie când cluburile de fotbal au decretat o zi de grevǎ.
Liderii cluburilor de fotbal vor fi primiţi joi de preşedintele François Hollande în cǎutarea unui... teren de înţelegere. În acest context, şeful statului francez, François Hollande, scade la 26% opinii pozitive la adresa sa şi a stilului de guvernare.
Este un record negativ în toată istoria preşedinţilor Republicii Franceze. Jean-Marc Ayrault, primul ministru, scade şi el în sondaje. Totuşi un ministrul din cabinetul Ayrault creşte necontenit. E vorba despre ministrul de Interne Manuel Valls, care în ultima vreme a avut luari de poziţie dure la adresa romilor din România şi Bulgaria.