Prima casă tradiţională din cele patru incluse în ineditul Program „Acasă, ca demult”, restaurate pentru a putea găzdui inclusiv turişti, a fost inaugurată, luni seara, în localitatea Buciumi. Gazda casei este badea Ioan, mândru că „o vinit atâta lume la mine în casă”.
Casa inaugurată luni în Buciumi a fost construită între anii 1928-1929, de moş Simion, bunicul buciumanului Ioan Ştirb. Casa este situată la aproximativ de 50 de metri de şoseaua principală care străbate localitatea Buciumi şi este construită din lemn de gorun, lipită cu pământ. „Bunicu mneu, Sumion, o făcut casa asta după ce o vinit din America. El o făcut-o şi io aci am copilărit. Haidaţi să o videţ. Îi faină şi amu”, îmi spune, zâmbind, badea Ioan Ştirb, mândru că au venit atâţia „domni” de la oraş să-i vadă minunăţia de căsuţă. Casa este una tipic ardelenească. Are pivniţă, în care erau păstrate curechiul murat, merele şi cartofii, tindă, prispă lipită cu pământ, două camere şi tavan din grinzi. Din casă nu lipsesc icoanele, lădoiul, o ladă veche de zestre, dar şi elemente de decor, în special blidele agăţate pe pereţi. Casa a fost restaurată la iniţiativa Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, cu finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi în colaborare cu Centrul de Pregătire Profesională în Cultură din Bucureşti.
Carte de vizită pentru comunitate
Prezentarea casei a avut loc în prezenţa directorului Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, a directorului Centrului de Pregătire Profesională în Cultură din Bucureşti, Ionică Pârvu, a primarului comunei Buciumi, Ioan Eugen Lazăr, şi a altor factori implicaţi în derularea programului. Directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, ne-a declarat cu această ocazie că proiectul a fost elaborat „pornind de la o constatare, aceea că în satele româneşti ac