Autorităţile locale nu au cheltuit, până în prezent, decât 120 milioane lei din suma de 800 milioane lei care le-a fost alocată în vederea plăţii arieratelor, ne-au declarat surse guvernamentale. Proiectul de rectificare bugetară propus de Guvern prevede reducerea cheltuielilor de capital ale unităţilor administrativ teritoriale cu 757 milioane lei, în condiţille în care Executivul estimează că acestea nu vor reuşi să utilizeze integral finanţarea pusă la dispoziţie, potrivit surselor.
Reducerea arieratelor autorităţilor locale a reprezentat una dintre condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru ca ultima scrisoare de intenţie aferentă precedentului acord de tip preventiv să intre în Board-ul instituţiei, iar un nou acord să fie încheiat.
Guvernul a emis, la începutul acestui an, o ordonanţă de urgenţă prin care obliga autorităţile locale care înregistrau arierate la 31 ianuarie 2013 să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora. După această reducere, autorităţile ar fi trebuit să diminueze lunar volumul datoriilor cu cel puţin 3%-5%, calculat la soldul lunii anterioare, sub sancţiunea sistării fondurilor centrale din impozitul pe venit şi din alte surse bugetare.
În vederea facilitării diminuării arieratelor, Executivul a permis autorităţilor locale să contracteze împrumuturi de la Trezorerie, în limita a 800 milioane lei. Administraţiile locale pot folosi creditele pentru plata arieratelor proprii, ale instituţiilor publice finanţate integral din bugetul local, ale instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local, în limita sumelor datorate de respectivele administraţii, precum şi pe cele ale spitalelor publice din reţelele proprii, în limita cheltuielilor p