Organizarea deplorabilă, tipic românească, a transformat, în satul Slimnic din judeţul Sibiu, o iniţiativă lăudabilă într-un joc de-a râsu’-plânsu’.
E aproape de ora 12.00, iar peste podul mic de fier de la căminul cultural din Slimnic şiruri de copii curg zgomotos, veniţi direct de la şcoală. Toţi, încolonaţi pentru a lua parte la un eveniment ieşit din tipare pentru satul lor: concertul susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail, în cadrul turneului „Vioara lui George Enescu la sate“.
Copiii au fost obligaţi să vină la concert. O recunoaşte chiar directorul şcolii, care le face celor peste 200 de elevi ajunşi în căminul cultural un instructaj prealabil despre cum să se comporte la concert, „fără comentarii, fără râsete şi fără bancuri“. „Din păcate, informaţia a venit târziu şi nu a fost pertinentă. Ni s-a spus «veniţi cu copiii la concert», ne-a spus domnul primar «organizaţi pentru data de cutare toţi copiii să vină la concert»“, recunoaşte directorul Giuseppe Bothar.
Nu toată lumea s-a bucurat însă de acest eveniment. A fost cazul unor mămici, venite să-şi ia copiii de la şcoală, pe jos, de la 3-4 kilometri şi care s-au trezit că au de aşteptat. „Nu m-a anunţat nimeni, şi vin din capăt de tot, de aici până acolo fac o jumătate de oră pe jos, nimeni nu mi-a zis că e concert“, spune Elena Sima, mama unui copil de clasa I.
CĂMIN FRIGUROS, CU MUCEGAI PE PEREŢI
Artiştii urcă pe scenă, imediat începe concertul. În spatele lor, pe post de decor, se află un perete parţial mucegăit. Violonistul Gabriel Croitoru încearcă să salveze cumva situaţia penibilă încă de la început – în căminul cultural e frig, n-a pornit nimeni încălzirea, iar temperatura nu este deloc potrivită pentru vioara veche de aproape 300 de ani. „O să vă cântăm câteva lucrări, având în vedere că e puţin răcoar