Pentru companiile mici şi mijlocii, Singapore şi Hong Kong rămân şi în 2014 cele mai favorabile locuri pentru desfăşurarea operaţiunilor, conform ediţiei din acest an a raportului „Doing Business” publicat de Banca Mondială.
Dacă în ceea ce priveşte primele poziţii ale topului nu s-au înregistrat schimbări semnificative, cea mai mare surpriză a venit în ceea ce priveşte China, care a fost depăşită de mai multe state din Africa.
Economiştii Băncii Mondiale (BM) realizează raportul pe baza analizării a 11 indicatori relevanţi pentru desfăşurarea operaţiunilor companiilor, printre care înfiinţarea unei societăţi, accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construire, respectarea prevederilor contractuale, numărul taxelor, nivelul acestora şi uşurinţa cu care pot fi achitate, precum şi activităţile de creditare ale grupurilor bancare care operează în respectivul stat.
„Media la nivel mondial pentru pornirea unei companii implică şapte proceduri, 25 de zile şi are un cost echivalent cu 32% din venitul pe cap de locuitor din acel stat”, arată raportul.
Diferenţele sunt însă uriaşe de la ţară la ţară şi de la cadru fiscal la cadru fiscal. Spre exemplu, în Noua Zeelandă, care şi-a păstrat şi în acest an poziţia a treia în clasament, pentru înfiinţarea unei societăţi este nevoie de o singură procedură, jumătate de zi de lucru, iar taxele sunt scăzute. La polul opus, în Suriname sau în Venezuela, antreprenorii trebuie să aştepte 208, respectiv 144 de zile până când primesc toate aprobările.
Tocmai aceste capitole sunt cele care au ajutat Singapore să rămână încă o dată fruntaş. Principalele motive sunt implementarea din timp a sistemului care permite trimiterea online a formularelor folosite în administraţia publică, precum şi funcţionarea pe baza „ghişeului unic” pentru activităţile comerciale, care faciliteaz