Circa 60 de milioane de euro a primit Ministerul Sănătăţii de la Banca Mondială pentru reabilitarea a 22 de maternităţi din ţară, bani care au rămas neutilizaţi în cea mai mare parte. Drept urmare, vor fi redistribuiţi către alte proiecte de investiţii. Între timp, mii de mame preferă să nască la maternităţi private, dublând în ultimii ani generaţia născută la privat.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că o parte din banii pentru programele de investiţii rămaşi necheltuiţi de MS se vor duce către bugetul naţional, urmând să fie redistribuiţi ministerelor care au nevoie.
"Noi avem un proiect foarte important care se derulează de mulţi ani şi care a avut multe sincope ca urmare a unei finanţări discontinue. Şi mă refer aici la proiectul cu Banca Mondială pe unele maternităţi. Pentru că banii nu au fost asiguraţi totdeauna la timp, constructorii şi-a făcut şi ei socotelile lor. Pentru că mulţi ani au avut din păcate neşansa să facă lucrări şi să nu fie decontate ulterior, nu s-au mai apucat de lucru până când banii nu au fost puşi în buget. Noi acum suntem la faza la care am pus nişte bani în buget la rectificarea din vară, constructorii nu îşi mai pot duce până la capăt lucrările ca să poată să fie decontate. ", a explicat ministrul.
El a susţinut că unul dintre ministerele care au nevoie de bani la rectificarea bugetară este cel de Interne, care nu are banii necesari pentru acoperirea plăţii salariilor. "Ştiu, de exemplu, de la colegul meu, de la ministrul Stroe, că ei nu au banii de salarii până la sfârşitul anului pentru poliţişti", a spus Nicolăescu.
Situaţia trenează încă de la începutul programului: Banca Mondială a avertizat în repetate rânduri România că roică să plătească penalităţi şi să piardă finanţarea pentru acest program crucial de investiţii, spunea fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac în