Ca la şezătoare, aproape fără greşeală, cei 19 parlamentari din comisia specială pentru Roşia Montană şi-au dat întâlnire, în ultimele 40 de zile, cu miniştrii, instituţiile de specialitate ale statului, cu RMGC, ba chiar cu reprezentanţii bisericilor şi cu protestatarii. Aşa au aflat ei,de la ministrul Mediului, Rovana Plumb, că cel mai catastrofal scenariu în cazul exploatărilor de la Roşia are legătură cu Salmonella. Aşa au aflat de la minsitrul Şova că TVA-ul în România s-a întors la 19% şi că exproprierile ar trebui făcute fără drept de refuz. Şi tot aşa au aflat de la protestari de data aceasta că, în Apuseni, “până şi Hristos s-a dat jos de pe măgar”. În aceeaşi logică, şi noi, ziariştii care am stat zi lumină la „lucrările” comisiei speciale, am aflat că există mai multă cianură în migdale, cireşe sau cafea decât se va folosi la Roşia.
După cele 40 de zile de post, în care parlamentarii nu au avut voie să-şi exprime opinia faţă de proiect şi s-au poziţionat ca un arbitru care ţine scorul argumentelor pro şi al celor contra, aceşti 19 tuşieri au ajuns într-un impas. Nu au dat încă niciun raport şi nici nu-l vor da prea curând. “Proiectul este nesatisfăcător, legea nu va rămâne aşa”, a replicat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, promiţând că se vor aduce modificări substanţiale. Acelaşi Vâlcov, care a mai dat un vot negativ proiectului de lege pe vremea când era în comisia de administraţie a Senatului, explicând că îi e frică de riscurile care pot apărea atunci când se folosesc cianuri, fără însă a şti care sunt acelea.
Un joc de scenă, ar spune unii. Un joc “parşivel”, cum ar spune Crin Antonescu. Şi ar avea dreptate. Pentru că în toate aceste 40 de zile, parlamentarii din comisia specială au jucat la dublu, întocmai ca distinsul cuplu premier-deputat Ponta, care în calitate de şef al Guvernului a votat “pentru”, dar ca deputat va fi “împo