Se conturează dacă nu un război, cel puțin un conflict serios între coaliția de guvernământ și băncile din care majoritatea au proprietari străini.
Legea creditelor ipotecare se află printre cele mai importante zece puncte din ordinea de zi a Parlamentului pînă la finele anului. Se conturează dacă nu un război, cel puțin un conflict serios între coaliția de guvernământ, formată din Partidul socialist (fost comunist) și Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci, pe de o parte și băncile din care majoritatea au proprietari străini.
Propunerile guvernului Oreșearski urmăresc apropierea condițiilor pe piața creditelor ipotecare de cele din alte țări europene, și echilibrarea balanței de interese între bănci și clienți care acum – cred majoritatea bulgarilor – este înclinată în favoarea instituțiilor financiare.
Vor fi anulate sau simțitor reduse mai multe taxe și comisioane, inclusiv cea aplicată în cazul achitării integrale, înainte de termen, a creditului. Va fi redusă aproape dublu taxa de penalizare pentru întărzierea ratelor.
Va fi aplicată concepția prescrierii a.z. credite rele după modelul altor țări europene – la 3, 5 sau 7 ani de insolvabilitate.
Una din propuneri prevede ca în cazul creditelor ipotecare datoria se va stinge cu vânzarea locuinței gaj. Exista și varianta în care suma neachitată va fi împărțită între banca și datornic. Acum, vânzarea locuințelor gaj se face în cadrul unor licitații, aparent publice, dar, în realitate, nu prea, la prețuri, în majoritatea cazurilor, cu mult sub cele ale pieții astfel încât persoana care a contractat creditul sau moștenitorii acesteia rămân pe veci datorinici ai băncii. În viitor băncilor le va revine o parte mai mare din riscul creditării. Vor fi apărate mai bine drepturile datornicilor în momentul în care întămpină dificultăți. @N_P