Studenţii de la cel puţin opt facultăţi din Bulgaria s-au alăturat protestului pornit sâmbătă la Universitatea din Sofia, unde un grup de manifestanţi a ocupat rectoratul pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de guvern şi pentru a cere demisia premierului Plamen Oresharski.
Aceştia susţin că nu vor elibera sediile universitare în care protestează paşnic până când şeful executivului nu-şi depune mandatul. Protestele au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute ca urmare a unei controversate decizii de la începutul lunii a Curţii Constituţionale de la Sofia, care i-a confirmat statutul de parlamentar al notoriului mogul media Delian Peevski.
În iunie, Peevski a fost ales şi a depus jurământul pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Securitate Naţională a Bulgariei, o numire ceea ce a dus la izbucnirea unei serii de proteste antiguvernamentale.
Numirea a fost revocată, însă manifestaţiile continuă în baza unui puternic val anticorupţie în rândul societăţii civile. Protestele au dus şi la extinderea unui fenomen unic în Europa, acela al autoincendierilor. Din primăvară, câteva zeci de persoane şi-au dat foc, cel mai recent caz înregistrându-se luni seară.
În iunie, mii de protestatari au ieşit pe străzile din Sofia şi alte oraşe din Bulgaria pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de numirea lui Peevski, un magnat media, în fruntea Agenţiei pentru Securitate Naţională a Bulgariei. Manifestanţii au cerut guvernului să-şi depună mandatul.
Alegerea deputatului MDL, Delian Peevski, în vârstă de 32 de ani, şi care nu are nicio experienţă în cadrul serviciilor de securitate, a generat reacţii vehemente, inclusiv din partea şefului statului, Rosen Plevneliev.
Magnat de presă, având legături cu o bancă puternică, Peevski l-a susţinut pe Boiko Borisov, înlăturat de la putere în februarie, la presiune