Până pe 15 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va face publică noua listă de medicamente care urmează să intre in vigoare odată cu pachetul de bază, pentru care termenul avansat a fost 1 februarie 2014. Astfel, cel puţin teoretic, începând de anul viitor bolnavii ar putea avea acces la tratamente noi şi mai eficiente.
Reprezentanţii pacienţilor consideră că, dată fiind subfinanţarea sistemului de sănătate, termenele propuse de Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte introducerea unor noi medicamente în schemele de tratament nu vor putea fi respectate.
„Prima etapă este să definitivăm lista nouă de medicamente. În a doua etapă, vom revizui actuala listă de medicamente astfel încât din a doua parte a anului 2014 să avem o listă finală care să ne dea tuturor garanţia că ea poate fi suportată din bugetul alocat sănătăţii pentru anul viitor”, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
„Ministerul Sănătăţii îşi doreşte să promoveze consumul de medicamente generice pentru ca să asigurăm o chibzuială mai mare a banilor, dar şi un echilibru între medicamentele originale şi cele generice. Suntem în faza finală de evaluare a tehnologiilor medicale pentru că eu cred că este un pas mare înainte în ţara noastră ca o listă nouă de medicamente să o facem pe evaluarea tehnologiilor medicale. Lista nouă nu va pica din cer”, a completat Nicolăescu.
Lista de medicamente ar trebui actualizată anual
La rândul său, Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a declarat că susţine principiul de actualizare a listei de compensare şi gratuitate. „Susţinem principiul de actualizare a listei de compensare şi gratuitate în România şi am încredere că ceea ce se lucrează la Ministerul Sănătăţii, în prezent, respectă toate principiile anunţate de ministrul Sănătăţii”, a spus Cristian Buşoi.
P