În trecut ați afirmat că ireversibilitatea reformelor din justiție este confirmată de rezistența instituțiilor la presiunile politice. Ce s-a întâmplat în vara anului trecut părea să vă confirme diagnosticul. Între timp, ați devenit mai sceptică. Acum, după nouă luni de guvernare USL, încă vă mai mențineți această părere?
În ceea ce privește DNA, da. Ceea ce vedem în timpul guvernării USL și în ultimele săptămâni, mai ales, este un atac fără percedent împotriva DNA, cu mesajul „nu ne mai cercetați“. Acesta e mesajul pe care l-a dat Ponta atunci când a decis ca Papici și Alexandru să plece din funcțiile de conducere, adică să li se revoce delegările, imediat după ce Papici a terminat și a semnat rechizitoriul în dosarul Dragnea. Momentul spune de la sine, fără alte comentarii, mesajul „să se termine cu anchetele împotriva noastră“. Dar vedem că, până la urmă, au făcut pasul înapoi. Am văzut că au făcut alte propuneri, am văzut că de data aceasta au consultat-o pe d-na Kövesi, pe procurorul șef al DNA, așa cum prevede regulamentul de ordine interioară al DNA, și au venit cu alte propuneri. Dacă șefa instituției, d-na Kövesi, este mulțumită de ele și se bazează aceste propuneri pe recomandarea ei înseamnă că e bine și sperăm că lucrurile vor merge bine. Sper că vor merge bine spre foarte bine.
Deci noi ce vedem? Că a rezistat DNA și bravo Codruței Kövesi pentru că a fost puternică și nu s-a lăsat. A dat și interviuri publice, a spus ce s-a întâmplat, că n-a fost consultată, că s-a încălcat legea, că nu e de acord cu aceste propuneri. Deci a apărat instituția.
Să imaginăm un scenariu în care USL dă președintele României pentru două mandate, deci 10 ani. După ce ați văzut în acest an și jumătate cu USL la putere, credeți că judecătorii și procurorii vor putea rezista zece ani, cu acest asalt perpetuu asupra unor instituții din justiție?
Eu exclud i