După reclamaţiile privind furturile din casetele de valori Raiffeisen din Ploieşti din urmă cu câteva luni, la începutul săptămânii mai mulţi clienţi ai unei sucursale BCR din Piteşti au remarcat dispariţia a câteva sute de mii de euro. Poţi demonstra că ai avut bunurile lipsă din moment ce nimeni nu verifică ce pui în casete?
În iulie, doi clienţi Raiffeisen din Ploieşti reclamau dispariţia a sute de mii de euro, ceasuri şi aur din casetele de valori. La începutul acestei săptămâni scenariul se repetă la Piteşti, cu 5 păgubiţi. Vorbim din nou de sute de mii de lei, euro şi dolari lipsă, plus bijuteriile aferente. Două lucruri sar aici în evidenţă: mărimea pagubelor revendicate şi lipsa unei proceduri care să certifice depunerile iniţiale.
În primul caz lucrurile sunt relativ simple. Apelezi la casetele de valori când fie nu ai încredere în bănci, fie ai bani din surse dubioase sau nu vrei să rişti o eventuală executare silită pe conturi. În cel de-al doilea caz, trebuie subliniat că plusul de discreţie asigurat de închirierea unei casete de valori vine la pachet cu minusul la capitolul siguranţă. Asta pentru că nu poţi demonstra niciodată ce conţinea caseta ta, nu ai un certificat de depozit sau un act care să confirme conţinutul iniţial al acesteia. Titularul contractului de închiriere plăteşte 20-25 de dolari pe lună, iar de aceşti bani primeşte o... cheie. Acesta are la dispoziţie o cheie, banca o alta, una singură nu deschide caseta.
În momentul în care ai ajuns în incinta cu casetele de valori eşti filmat, dar nimeni nu a plantat o cameră minusculă în interiorul casetei pentru a verifica cum fluctuează componenţa sa. Se poate afla cine a deschis deci caseta, nu şi ce s-a pus sau luat din aceasta. “Noi le dăm oamenilor o listă cu obiectele pe care nu au voie să le introducă acolo (droguri, material inflamabil etc.), dar nu există apoi nici u