Maria Ghiţulică a fost ultimul prim-secretar al Partidului Comunist la Iaşi, iar Constantin Ciurlău a condus sucursala Securităţii în timpul evenimentelor tulburi din decembrie '89, când zeci de oameni au fost schilodiţi în subsolurile Iaşiului.
Istoria comunismului la Iaşi este strâns legată de două nume, care au fost în fruntea compartimentelor celor mai "sensibile" în ultimii ani ai regimului: administraţia şi controlul populaţiei.
Maria Ghiţulică, ultimul prim-secretar al Partidului Comunist Român la Iaşi, s-a "evaporat" în decembrie '89, dar a rămas celebră datorită unui carnet găsit în biroul ei de la Casa Pătrată, care conţinea în jur de 100 de nume ale "persoanelor de sprijin" din judeţ.
Cei care au cunoscut înainte de '89 o descriu ca pe o femeie total dedicată doctrinei partidului, în faţa căreia nu mişca nimeni. Caracterul rece i-a atras şi porecla de "Lenuţa", după numele primei tovarăşe a ţării, Elena Ceauşescu.
Transferată la Iaşi în 1987, pe o funcţie ocupată în perioada noiembrie 1974 - august 1979 inclusiv de Ion Iliescu, a locuit în Copou într-o vilă de protocol luxoasă, pe strada Pinului.
A condus judeţul cu mână de fier şi s-a asigurat că în funcţiile de conducere nu se strecoară "elemente nesănătoase".
Din 22 decembrie 1989 nu se mai ştie nimic precis despre ea. A refuzat cu obstinaţie să acorde interviuri, a evitat orice ieşiri publice, iar fotografii de-ale ei sunt cvasi-inexistente.
Traseul Mariei Ghiţulică după Revoluţie este refăcut din informaţii disparate. Cert este că în 1990 a ajuns la Bucureşti, iar la începutul anilor 2000 locuia în Capitală într-un apartament cu şapte camere pe strada Londra, în zona ambasedelor, pe care l-a primit în timpul regimului Iliescu.
Maria Ghiţulică are acum în jur de 65-66 de ani şi trăieşte la Bucureşti alături de soţ şi de cei trei copii, doi băieţi şi o fa