O şcoală deschisă anul trecut la Buenos Aires oferă o a doua şansă travestiţilor şi transsexualilor, în general excluşi din sistemul tradiţional de educaţie, având ca obiectiv integrarea socială a acestor tineri, adesea prinşi în reţele de prostituţie.
Şcoala Mocha Celis, cu o capacitate de 40 de elevi, s-a deschis în 2012, iar prima promoţie va absolvi în 2014, obţinând o diplomă echivalentă cu bacalaureatul profesional, care oferă şansa exercitării unei meserii.
Sălile de clasă se află la etajul al cincilea al unei clădiri situate în cartierul comercial din Chacarita, care adăpostea birourile unei foste companii a căilor ferate.
Deoarece majoritatea elevilor se prostituează în timpul nopţii şi dorm dimineaţa, cursurile au loc în cursul după-amiezii, fiind ţinute de profesori voluntari.
Daniela Mercado, în vârstă de 27 de ani, s-a hotărât să recupereze timpul pierdut, după ce a părăsit satul natal, Mendoza, la vârsta de 13 ani, alungat de tatăl său, când a descoperit că este homosexual. "Aş fi preferat să am un fiu bandit sau drogat", i-a spus acesta.
"În 1998 am terminat şcoala primară, iar în 2013 am început să studiez din nou, după 15 ani, 15 ani în timpul cărora nici nu am studiat, nici nu am muncit", povesteşte Daniela Mercado.
Şcoala Mocha Celis - după numele unui travestit analfabet, asasinat cu trei focuri de armă în anii '90 - "doreşte să propună un spectru larg de posibilităţi, astfel încât fiecare să poată alege", declară Francisco Quiñones, unul dintre coordinatorii proiectului.
În aşteptarea unei finanţări din partea primăriei din Buenos Aires, şcoala funcţionează datorită unor subvenţii de la stat, destinate revendicărilor LGBT - lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali. Argentina a adoptat recent două legi considerate avangardiste într-o ţară în care avortul este interzis. În Argentina, căsătoriile gay au