Piaţa cardurilor contactless se va dubla anul viitor, la circa 400.000 de unităţi emise de Visa şi MasterCard şi 10.000 de terminale de plată la comercianţi cu această tehnologie implementată, plăţile pentru transportul în comun încurajând acceptarea acestei metode de tranzacţionare, estimează BRD. În prezent, la nivel naţional există circa 5.000 de POS-uri contactless şi peste 200.000 de astfel de carduri emise. "Pe plan local suntem în creştere şi ne aşteptăm ca în 2014 această piaţă să se dubleze din punct de vedere al implementării infrastructurii la comercianţi şi al numărului de carduri emise", a declarat Ciprian Nicolae, Head of Innovation în cadrul BRD, la o conferinţă pe tema inovaţiei bancare. Potrivit unei analize a băncii efectuată la comercianţii parteneri, utilizatorii care s-au obişnuit cu tehnologia contactless efectuează cel puţin o astfel de tranzacţie pe zi, iar unii ajung chiar la două-trei tranzacţii pe zi, de mică valoare. "Utilizarea plăţilor contactless la nivel naţional este de 88% pentru plata călătoriilor de transport, diferenţa revenind hypermarketurilor, restaurantelor fast-food sau farmaciilor. Până la urmă, transportul poate fi o rampă de lansare pentru ceea ce înseamnă acceptarea acestei tehnologii ca modalitate de plată cu cardul, dar vine şi în sprijinul economic prin reducerea economiei subterane", a mai spus Nicolae.
El a arătat că piaţa românească de profil se va schimba cu adevărat când jumătate dintre POS-urile de la comercianţi vor accepta tehnologia contactless.
Potrivit lui Bogdan Vladescu, senior network development manager banking channel Western Union, România are un nivel redus al bancarizării, astfel că doar 56% dintre români au acces la servicii bancare. El spune însă că tot mai mulţi clienţi doresc să utilizeze canalele electronice. Penetrarea smatphone-urilor în România a ajuns la 28%, iar jumătate din