Peste 700.000 de români îşi caută în prezent un loc de muncă şi întâmpină dificultăţi în a fi angajaţi. În acelaşi timp, unele studii realizate pe piaţa locală arată că angajatorii plănuiesc să recruteze oameni din afara organizaţiilor pentru posturile rămase vacante. către ce domenii ar trebui să se reprofileze şomerii?
"SE OBSERVĂ O CREŞTERE A VOLUMULUI DE RECRUTĂRI EXTERNE, DIN AFARA COMPANIEI, peste media generală de 14,1%, pe de o parte în sectoarele în creştere cum este cel IT&C, cu o rată de recrutare externă de circa 40%, şi pe de altă parte în sectoarele caracterizate printr-o rată mare a fluctuaţiei, cum sunt retailul, cu aproape 39%, bunurile de larg consum, 18%, şi producţia industrială, cu o rată de recrutare externă de aproape 19%", spune Horaţiu Cocheci, senior manager în cadrul firmei de consultanţă şi audit PwC România şi şef al departamentului de consultanţă în HR din cadrul companiei. Estimările realizate pe baza studiului Saratoga 2013, care analizează eficienţa capitalului uman, rămân valabile şi pentru începutul anului viitor, scenariu confirmat şi de unii recrutori şi directori de resurse umane.
Întrebarea pe care o adresează cel mai des candidaţii se referă la ce competenţe trebuie să dezvolte şi pentru ce post pot să aplice pentru a fi siguri că ies din rândul şomerilor sau că reuşesc să îşi schimbe jobul la final de an sau în primele luni ale lui 2014.
„Sigur că IT-ul continuă să fie sectorul care va angaja şi anul viitor cei mai mulţi oameni. Procesele de recrutare vizează atât poziţii de suport, cât şi de programatori sau de manageri, pentru că foarte mulţi dezvoltatori străini de top care au intrat pe piaţa locală în ultimul timp şi-au externalizat în România şi «stratul» de middle management", precizează Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane APT.