Problema de căpătâi a celui mai cinstit guvern este hoția. Ea îi va veni de hac mai devreme decât se așteaptă mai marii USL.
„Cu 20.000 de euro se rezolvă un contract de 3.370.000 euro“, se lăuda Adrian Mîndroiu, fost director general la Autoritatea de Management, arestat și trimis în judecată pentru corupție. Cu 1,5 milioane se rezolvă un contract baban de 260 milioane euro la Hidroelectrica. Dacă n-ar fi fost surpriza cu denunțătorul Remus Vulpescu - individul care a organizat pentru FMI „sceneta“ cu privatizarea Oltchim și a ratat, zice-se cu schepsis, programul „minimis“, fiind dat în gât de diverse companii rămase cu buza umflată că nu au fost și ele introduse preferențial în sistemul online -, șpăgoaia ar fi fost împărțită tovărășește, iar prejudiciul Hidroelectrica s-ar fi ridicat la 37 de milioane de euro. Un mizilic, s-ar zice, în comparație cu găurile date ani buni de băieții deștepți. Fostul consilier al Secretariatului General, Marcel Păvăleanu, un artist al evaziunii, împins acolo de baronul de Prahova Mircea Cosma, a dat un tun de vreo 35 de milioane de euro. Sistemul era simplu: 60 de societăți comerciale aveau un „comportament tip fantomă“, adică simulau operațiuni pentru a-și reduce baza de impozitare. Tot cu fantome s-a dat și lovitura de 50 de milioane de euro la evaziunea cu produse din carne, din care se ospătau, printre alții, ditamai senatorul PSD (Nicolae Bădălau), ținut de șase chiar de un procuror șef din Parchetul General, Angela Nicolae.
Cele trei cazuri sunt doar din ultimele zile. Să facem o socoteală: lăsând șpăgile la o parte, prejudiciul adus statului este de 122 de milioane de euro, adică 543 milioane lei, iar la rectificarea bugetară Ministerului Muncii i-au fost tăiate 520 de milioane. Aproape tanda pe manda. De fapt, analizând rectificarea bugetară, constatăm că aceste tunuri sunt mai mari decât s