Tega dorește să introducă la anul sistemul de colectare „din ușă-n ușă”
Societatea de salubrizare Tega SA a finalizat acțiunile din cadrul Caravanei pentru colectare selectivă, iar cele mai mari salturi, comparativ cu anul trecut, s-au înregistrat la deșeurile electrice și electrocasnice (DEEE). Astfel, dacă în primele zece luni ale lui 2012 s-au colectat 22,2 tone de DEEE în tot județul, în aceeași perioadă din acest an s-au colectat 70 de tone de astfel de deșeuri.
Directorul Tega, Toth Birtan Csaba, a declarat că valoarea deșeurilor colectate din localitățile rurale prin Caravană se ridică la 41.900 de lei. Pe primul loc se situează Bățani – cu deșeuri în valoare de 3.489 de lei, urmată de Reci, Ojdula, Brețcu și Ozun. Pe de altă parte, sunt și localități care chiar dacă au o valoare mai mică a deșeurilor, au colectat cantități impresionante – însă fiind vorba de Pet-uri sau sticlă, pentru care se plătește destul de puțin, nu ajung printre primele la sumele strânse. În total, au fost colectate 913 tone de deșeuri în acest an, față de 791 de tone în 2012.
Cantități frumoase s-au strâns și la Sfântu Gheorghe, atât prin punctele de colectare din cartiere cât și la Centrul de colectare, astfel că la final s-a ajuns la 723 de tone de deșeuri – Pet-uri, sticlă, hârtie și DEEE.
„Credem că a meritat să facem Caravana colectării, căci chiar dacă în unele locații au fost pierderi – în sensul în care cheltuiala în investiția de transport și plata oamenilor a fost mai mare decât banii primiți la predarea deșeurilor, am punctat în alte locuri, am compensat și, mai important, oamenii au conștientizat mult din importanța colectării selective”, a spus Toth Birtan Csaba, care a spus că de anul viitor Tega dorește să introducă, experimental, sistemul de colectare „door-to-door” (din ușă-n ușă).
Directorul Tega a arătat că există totuși o concurență ne