Soluţia propusă de ministrul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului de medici la sate şi în oraşele mici este Rezidenţiatul pe post, legea fiind deja supusă transparenţei.
Toţi absolvenţii facultăţilor de medicină vor avea acces liber la Rezidenţiat, selecţia realizându-se la finalul perioadei de pregătire, cel puţin aceasta este propunerea ministrului Eugen Nicolăescu, cel care a expus la Slatina şi o posibilă rezolvarea a problemei lipsei medicilor din zonele rurale şi oraşele mici.
„Sunt sate, comune, mic urban unde nu avem picior de medic. În afară de serviciul 112 şi un medic de familie cu suflet, în zonele deficitare nu există altceva. Acolo oamenii sunt bătuţi de soartă. Rezidenţiatul pe post în specialităţile deficitare şi zonele deficitare va rezolva din probleme”, a declarat ministrul în cursul săptămânii trecute. Î
n acest sens, a fost postată pe site-ul oficial al ministerului varianta finală a legii care vizează Rezidenţiatul, la care s-a ajuns după studierea altor şapte variante.
Nevoia de medici este acută şi la noi în judeţ. Dacă medicina de familie este acoperită, mai mult chiar, orice înfiinţare de post fiind discutată intens, probleme sunt cu asigurarea medicilor specialişti în spitalele mici, şi chiar şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Spitalul din Corabia caută de ani de zile să-şi rezolve criza de specialişti prin Rezidenţiatul pe post, fără prea mare succes însă, fiind destule situaţiile în care medicii au decontat salariile primite în perioada specializării şi au plecat spre zări mai senine. România este ţara cu cei mai mulţi studenţi la medicină la 1.000 de locuitori din Uniunea Europeană, însă raportul se schimbă când vine vorba de medicii care deservesc efectiv populaţia, a precizat ministrul. Anual ies din facultate, în medie, 3.000 de absolvenţi, însă locurile la Rezidenţiat se ridică la